اخبار

اجلاس روسای دانشگاه‌ها، مراکزآموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل پارک علم و فناروی استان زنجان، پنجمین اجلاس روسای دانشگاه‌ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور در سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران برگزار گردید.

دکتر محمد علی زلفی گل در آیین افتتاحیه اجلاس روسای دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و فناوری گفت: دانشگاه‌هایی مانند یزد و هرمزگان براساس نیازهای صنایع اقدام به پذیرش دانشجو کردند که تجربه مناسبی بود و باید توسط همه دانشگاه‌ها و بویژه دانشگاه‌های بزرگ توسعه یابد.

وزیر علوم در ادامه سخنان خود در خصوص هدف از برگزاری اجلاس روسای دانشگاه‌ها گفت: انتقال تجربیات مفید و همفکری در خصوص مسائل مهم جاری آموزش عالی دو هدف اصلی تشکیل این نشست‌ها است و آنچه که برای من اهمیت دارد این است که با حضور در این جلسات، همکاری ها و رفاقت ها و رقابت های سالم به سوی تحقق اهداف عالی نظام شکل می گیرد؛

زلفی گل خطاب به روسای دانشگاه‌های حاضر در نشست گفت: اگر دانشگاهی در موردی موفقیتی دارد، حتما مراجعه کنید و از اتفاقات خوب کسب تجربه کنید.

وی با تاکید بر اینکه روسای دانشگاه ها در اتفاقات اخیر به خوبی از دانشجوها  حفاظت کردند؛ گفت: روسای دانشگاه ها نشان دادند که محیط دانشگاه با فرهنگ عمومی جامعه متفاوت است و در فرهنگ دانشگاه سوال و پرسش ارزش است و باید در برابر سوال از فرزندان حفاظت کرد که من سپاسگزارم.

وزیر علوم از روسای دانشگاه ها خواست تا تجربیات ترم جاری دانشگاه‌ها را مکتوب کنند تا در دانشگاه باقی بماند و به نسل مدیریتی بعدی دانشگاه‌ها برسد.

دکتر پیمان صالحی به عنوان یکی از سخنرانان این اجلاس مطرح کرد: براساس این قانون ، دانشگاه‌ها موظفند کارگروه ارتباط با صنعت تشکیل دهند.  مدیران دانشگاهی ما نباید اتاق‌نشین باشند و باید به سمت صنایع بروند و آن‌ها را از آیین‌نامه‌ها آگاه کنند تا بتوانند قرادادهای ارتباط با صنعت را افزایش دهند.

وی با اشاره به آمار قراردادهای ارتباط با صنعت دانشگاه‌ها در سال ۱۴۰۱ گفت: تاکنون ۱۰ هزار و ۸۰۰ قرارداد ارتباط با صنعت داشتیم و مبلغ این قراردادها ۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بوده است. با توجه به ظرفیت اعضای هیات علمی، این وضعیت خوب و قابل دفاعی نیست‌. از کل ۲۷ هزار نفر اعضای هیات علمی، تنها ۶ هزار و ۳۰۰ نفر قرارداد ارتباط با صنعت بسته‌اند.

وی به سهم تحقیق و توسعه از تولید ناخالص داخلی در کشورهای مختلف، اشاره کرد و افزود: کره جنوبی به تولید ناخالص داخلی ۱.۶ تریلیون دلار رسیده است و بیشترین هزینه را در این حوزه انجام می‌دهد.

معاون پژوهشی وزارت علوم با بیان اینکه وضعیت سهم تحقیق و توسعه در تولید ناخالص کشور ما در سال‌های گذشته مشخص است، افزود: در برنامه ششم توسعه، سهم تحقیق و توسعه از تولید ناخالص داخلی چهار درصد هدف‌گذاری شده بود که دو درصد آن سهم دولت و دو درصد سهم بخش خصوصی بود. در  ۲۷ سال در حوزه پژوهش و فناوری مسئولیت اجرایی داشتم. به یاد ندارم در این ۲۷ سال، بودجه مناسب دولتی و در حد نیاز به تحقیق و توسعه اختصاص داده شده باشد.

 صالحی در ادامه، به گزارش بانک جهانی درباره بودجه تحقیق و توسعه کشورها اشاره کرد و افزود: در همه کشورهای جهان سهم تحقیق و توسعه از تولید ناخالص داخلی در حال افزایش است و ما هم باید در این مسیر قدم برداریم.  

معاون پژوهشی وزارت علوم با اشاره به رتبه علمی کشور گفت: اینکه در ۲۵ سال، از رتبه ۵۸ تولید علم جهان به رتبه ۱۵ رسیده‌ایم، نتیجه این است که ضریب تبدیل محصول به سرمایه اولیه در هیچ کشوری مثل ایران نبوده، نیست و نخواهد بود. در ایران ۰.۵ درصد تولید ناخالص داخلی برای تحقیق و توسعه سرمایه‌گذاری شده است و با این حال تعداد مقالات از ۸۵۰ به ۷۸ هزار رسیده است؛ چنین کاری فقط به دست ایرانیان محقق می‌شود.

وی با اشاره به نامگذاری سال ۱۴۰۱ به‌ عنوان «تولید، دانش‌بنیان و اشتغال آفرین» هشدار داد: اگر در زمینه اقتصاد دانش‌بنیان به سرمایه‌گذاری توجه نداشته باشیم، به نتیجه نخواهیم رسید.

اگر سرمایه گذاری نکنیم؛ عربستان تا ۳ سال آینده در تولید علم از ما جلو می‌زند

 صالحی با بیان اینکه گزارش کامل وضعیت پژوهشی کشور به مسئولان ارائه شده است، خاطرنشان کرد: در تولید علم، از ترکیه عقب بودیم که در شش، هفت سال گذشته موفق شدیم، به رتبه ترکیه برسیم؛ ولی این کشور دوباره به ما رسید و در سال ۲۰۲۱، دوباره در تولید علم با ترکیه تلاقی پیدا کردیم.

 معاون پژوهشی وزیر علوم درخصوص شیب رشد علمی عربستان اظهار داشت: اگر این کشور با همین شیب ادامه دهد، سه سال دیگر در تولید علم، به‌راحتی از ما پیشی خواهد گرفت. عربستان سرمایه‌گذاری زیادی در این حوزه انجام داده است.

 تا ۵ سال آینده همه نشریات درجه یک دنیا پولی خواهند شد/ باید دسترسی آزاد به مقالات پیدا کنیم

 صالحی در ادامه گفت: تا ۵ سال آینده همه مجله‌های درجه‌یک دنیا پولی خواهند شد؛ این توافقی است که ناشران بین‌المللی با هم انجام داده‌اند. باید دسترسی آزاد به مقالات پیدا کنیم و اگر می‌خواهیم تعداد مقالات ما به ۱۰۰ هزار و ۱۲۰ هزار در سال برسد، باید برای هر مقاله بین ۵۰۰ تا هزار دلار پرداخت کنیم و این نیاز به برنامه‌ریزی و آمادگی دارد.

تاکید بر استفاده از ظرفیت وقف در آموزش عالی

 صالحی در ادامه به موضوع «وقف» در آموزش عالی اشاره کرد و گفت: در استفاده از ظرفیت وقف در آموزش عالی، ضعیف هستیم. وقتی دانشگاه‌های بزرگ دنیا را بررسی می کنیم؛  مشاهده می کنیم در سال ۲۰۲۱، دانشگاه‌ هاروارد ۵۳ میلیارد دلار از طریق کمک اهدایی به دست آورده است و دانشگاههایی مانند ام آی تی و استفنورد هم همین شرایط دارند.

دبیرکل شورای عالی عتف گفت: دانشگاهای ما از نظر تعداد هیات علمی و دانشجو و برخی شاخص ها در حد دانشگاه هاروارد هستند ولی نسبت مشارکت خیّرین در دانشگاه‌های ما خیلی کم است.

 وی افزود:  در کشور ما خیریه‌ها و سازمان اوقاف، مراجعه کمی به دانشگاه‌ها دارند . مردم ما از نظر عقیدتی به وقف اعتقاد دارند؛ ولی نمی‌دانند که می‌توانند در این حوزه وقف انجام دهند. باید درخصوص این موضوع فرهنگ‌سازی انجام دهیم.

مجوز استفاده دانشگاه ها از شبکه‌های مجازی داده شود

صالحی با اشاره به اهمیت حضور در شبکه‌های اجتماعی به‌ منظور افزایش رویت‌پذیری، و ارتقای جایگاه بین المللی افزود: استفاده از یوتیوب در ایران ممنوع است؛ ولی دانشگاه‌های ما نباید از حضور در یوتیوب و سایر پلتفرم‌ها ممنوع شوند. مقامات ما در این پلتفرم‌ها حضور دارند؛ پس دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های ما نیز باید حضور داشته باشند. باید مجوزهای لازم برای این موضوع را کسب کنیم؛ زیرا  در ادبیات دنیای امروز کسی که رویت‌پذیر نیست، انگار وجود ندارد و فعالیتی نمی کند.

 معاون پژوهش وزیر علوم در ادامه به اهمیت رویت‌پذیری در حوزه علم و فناوری اشاره کرد و گفت: رویت‌پذیری یعنی کاری کنیم در جامعه، عده‌ای از افراد، مراکز و مقاله‌ها شناخته و دیده شوند. موضوع شناخت مردم داخل کشور از دانشمندان و پژوهشگران همچنین شناخته‌ شدن این افراد در خارج از کشور، در حوزه رویت‌پذیری قرار می‌گیرد.

 دبیرکل شورای عتف گفت: پژوهشگاه علوم و  فناوری اطلاعات ( ایرانداک) ماموریت افزایش رویت پذیری محققان و دانشگاه‌های ما را برعهده دارد و ما در این زمینه کارگاه آموزشی برگزار می کنیم. 

سپس دکتر وحید حدادی‌اصل در اجلاس رؤسای دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری سراسر کشور  که در سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران برگزار شد گفت: با رشد شرکت های دانش بنیان در سال های اخیر امکان انتقال فناوری به خارج را داریم و در زمینه هایی که نیاز داریم مانند مدیریت منابع آب، فناوری را به داخل منتقل می کنیم.

 وی از توسعه روابط علمی مبتنی بر دانش و فناوری با کشورهای مختلف خبر داد و گفت: پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی در کشور چین دفتر زده است و مراکز دیگر هم به دنبال ادامه روند در سایر کشورها هستند.

رئیس مرکز همکاری های علمی بین المللی وزارت علوم با اشاره به موضوع محدودیت تحصیل دختران افغانستانی گفت: به دلیل اینکه موضوع دختران دانشجوی افغانستانی خاص است، شرایط حضور مجازی را برای آن‌ها فراهم کرده‌ایم و این علاوه بر روند گذشته پذیرش دانشجو به شکل حضوری است.

قائم‌مقام وزیر علوم در حوزه بین‌الملل با بیان اینکه دانشجویان دختر افغانستانی باید هزینه تحصیل خود را بپردازند، افزود: برخی سازمان‌ها پرداخت هزینه تحصیلی این گروه از دانشجویان را پذیرفته‌اند؛ لذا هزینه و بار مالی به دانشگاه‌ها و وزارت علوم تحمیل نمی‌شود. همچنین تاکنون ۲ سازمان بین‌المللی، هزینه‌های تحصیلی این دانشجویان را پذیرفته‌اند.

تاکید بر استفاده از ظرفیت سازمان های بین المللی

قائم‌مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه اظهار داشت: وزارت علوم در ۷۰ سازمان بین‌المللی عضویت دارد و حق عضویت پرداخت می‌کند اما از این سازمان‌ها هیچ بهره‌ای نمی‌بَرَد.

وی خاطرنشان کرد: جلساتی را با رؤسای دانشگاه‌ها در خصوص سازمان‌های بین‌المللی (از جمله سازمان یونسکو) و اقدامات و کمک‌های آن‌ها برگزار خواهیم کرد؛ زیرا به نظر می‌رسد دانشگاه‌ها نمی‌دانند چگونه می‌توانند از ظرفیت‌های این سازمان‌ها استفاده کنند.

2 دیدگاه در “اجلاس روسای دانشگاه‌ها، مراکزآموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور

  1. تست گفت:

    با سلام و احترام
    این یک دیدگاه تست می باشد

    1. مدیریت سایت گفت:

      با سلام و احترام
      این یک دیدگاه تست می باشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *